≡ Menu

Juledepression

Julen er depressionernes tid. Traditionelt. Det har ikke noget med julen at gøre. Det har noget at gøre med at vi ikke er der hvor vi gerne vil være. Og det minder julen os (også) om.

Ikke at være der hvor vi gerne vil være er en kæmpe stressfaktor der alt for ofte ender i melankolske eller enddog depressive tilstande. Det har ikke noget at gøre med fysisk at være et andet sted end der hvor vi er. Humlen er at vi gerne vil være der hvor vi er glade og lykkelige, men der hvor vi er er der knap så ideelt.

Mennesker udvikler sig. Det kan man se blot ved at iagttage evolutionen. Eller man kan se tilbage på sit eget liv. Vi udvikler os også. Nogle gange hurtigt, nogle gange langsomt. Det er realiteten fra det virkelige liv. En anden realitet er at vi har alle sammen et selvbillede. Et indre billede eller en indre model eller i det mindste en indre samtale med os selv om hvem vi er.

Dette selvbillede svarer IKKE til virkeligheden. Det gør det aldrig. Det er jo kun et billede. Og nogle af os vil gerne pynte på det billede og andre underspiller egen rolle i billedet.

En væsentlig kilde til frustration, stress og depression er når det selvbillede ligger for langt fra virkeligheden, og det gør det ofte når vi er inde i en rivende udvikling. Så kan reorganiseringen af selvbilledet ikke følge med.

Selvbilleder er besværlige, men de er næsten umulige at undvære og vi tillægger dem ubevidst større betydning end virkeligheden.

Det der gør selvbilleder besværlige er, at vi ikke præcist kan mærke hvor vi i virkelighedens verden er. Hvis noget inden i har flyttet sig umærkeligt betyder det at vores identitet har flyttet sig og hvis selvbilledet ikke følger med kommer det ud af trit med virkeligheden. Vores selvbillede bliver mere upræcist. Differencen mellem virkelighedens identitet og selvbilledets identitet kan fornemmes af særligt sensitive mennesker, men det er umuligt at markere præcist hvor identiteten har flyttet sig hen og derfor er det lige så umuligt at reorganisere sit selvbillede. Disse særligt sensitive mennesker vil have en øget risiko for at havne i en depression.

{ 0 comments… add one }

Next post:

Previous post: